7 skvelých tipov pre domácnosť zero waste, ktoré si zamilujete

zero-waste-tipy

 

V dnešnom článku si predstavíme 7 základných tipov, vďaka ktorým budete produkovať menej odpadu vo svojej domácnosti. Nebudeme už teda zdržiavať, poďme rovno na náš výber.

 

Zaujíma Vás, čo je to zero waste a ako začať so životným štýlom zero waste? Viac k tejto téme sme spísali v rozsiahlom článku Viete, čo je zero waste?

 

1. Voskový obrúsok na potraviny

Nedojedené  zvyšky z obeda, desiata pre školáka, či rozkrojené avokádo. Všetky gazdinky to poznáme a riešime takmer každý deň. Nemusíme však zakaždým vyťahovať plastovú fóliu, alobal či mikroténové vrecko.

 

 voskove-obrusky

 

  • Čo môžete urobiť: Vyskúšajte voskové obrúsky na potraviny. Takýto obal je šetrnejší voči životnému prostrediu. Potraviny v ňom nevyschnú a ostanú dlhšiu dobu čerstvé. Rovnako si zachovajú svoju chuť a vôňu. Výborne poslúži pri balení desiaty, bagiet, ovocia, zeleniny, alebo ako vrchnák na prikrytie cesta, hrnca a pod.

 

Viac k tejto téme sme spísali v článku: Jednoduchý návod, ako si vyrobiť voskový obrúsok v pohodlí domova

 

2. Hubka na umývanie riadu z lufy 

S hubkami na riad je to podobne ako s kefkami. Meníme ich veľmi často. Sú vyrobené zo syntetických materiálov, je v nich plast, ropné látky aj chemické lepidlá, a preto sú prakticky nerozložiteľné.

 

 lufa-umyvanie-riadu

 

(Mexický dizajnér Fernando Laposse vytvoril takúto krásnu kolekciu, kde poukázal na to, že lufa má všestranné využitie a môže byť krásnym dekoračným prvkom vo vašej domácnosti. Veď posúďte sami. Zdroj fotografie: dolcevita.cz)

 

 luf1 

 

 

  • Čo môžete urobiť: Vyskúšajte ekologickú hubku na riad z popínavej rastliny lufa. Ľahko sa preplachuje od zbytkov jedla, má skvelé čistiace schopnosti, rýchlo vysychá a keď doslúži (cca po mesiaci) ju vyhodíte na kompost, kde sa kompletne rozloží.

 

 

3. Vlastná taška na nákup 

Plastové tašky sú v dnešnej dobe naozaj out. Aj obchodné reťazce sa ich už snažia čo najviac eliminovať, prípadne nahrádzať recyklovateľnými verziami. Plastová taška z obchodu je na jedno, maximálne na dve použitia. Dáte za ňu aj nejaké peniaze, potom sa vám roztrhá alebo ju jednoducho vyhodíte a pri ďalšom nákupe si vypýtate novú. Navyše chodiť po svete s logom nejakého supermarketu nie je ktoviečo.

 

 

 

  • Čo môžete urobiť: Zožeňte si bavlnenú nákupnú tašku alebo rovno dve. Sú super skladné – zmestia sa vám do kabelky aj do vrecka na kabáte a čo je najlepšie, môžete ich používať znova a znova. Ak sa vám zašpinia, ľahko ich operiete, ak sa roztrhnú, dajú sa zašiť. V ponuke je obrovský výber farieb a vzorov, takže si môžete z takejto tašky spraviť aj módny doplnok.

 

 

4. Bambusová zubná kefka 

Ročne sa na svete vyrobia miliardy zubných kefiek z tvrdého plastu, ktoré nám dentisti odporúčajú meniť každé tri mesiace. Už si viete predstaviť to more nerozložiteľného plastu? Čo robíte so svojou kefkou, keď ju vymeníte za novú? Jednoducho vyhodíte, však? Tak opäť len prispievate k zapĺňaniu skládok.

 

zubne-kefky

 

  • Čo môžete urobiť: Kúpte si bambusovú zubnú kefku, ktorá je kompletne biodegradovateľná – čiže rozložiteľná. Po uplynutí jej životnosti ju stačí hodiť do kompostu, no kreatívne duše ju vedia využiť aj lepšie – vyrobia z nej označovače na bylinky či použijú ju ako oporu k rastlinke.

 

 

5. Kovové holiace strojčeky 

Jednorázové holiace strojčeky a strojčeky s vymeniteľnými hlavicami sú z veľkej väčšiny zložené z plastu. Našťastie aj v tomto smere existujú rôzne alternatívy. 

 

 holenie

 

  • Čo môžete urobiť: Vráťte sa späť ku kovovým holiacim strojčekom, ktorými sa holili naši dedkovia a pradedkovia. Žiletky si jednoducho vymeníte a kúpite v každej drogérii. V takom prípade siahnite po overených značkách, ktoré dodávajú žiletky v papierovom obale. ⁣

    Prvé holenia môžu byť troška nepraktické no chce to len zvyk a výsledok na seba nenechá dlho čakať. Pokiaľ chcete, aby vám žiletka vydržala čo najdlhšia, odporúčame vám ju po každom použití dôkladne vysušiť. ⁣Páni môžu v tomto prípade siahnuť aj po britve, ktorá sa v poslednom období teší obrovskej obľube.

 

6. Ekologická slamka 

Obľúbených slamiek v drinkoch či „lattéčku“ sa nemusíte vzdávať. Keď však chcete byť príkladom a udávať trendy, noste si so sebou vlastnú nerezovú slamku na viacnásobné použitie. Určite si viete predstaviť, čo sa deje s tou plastovou, keď vám poslúži iba jediný raz… skončí v koši, na smetisku, na skládke, v oceáne, a to len preto, aby ste si vy mohli na 5 minút vychutnať svoj drink.

 

 slamka

 

  • Čo môžete urobiť: Kúpte si antikorové (nerezové) slamky, s ktorými si môžete vychutnávať chladené aj horúce nápoje. Sú štýlové a navyše zdravotne neškodné, z kvalitnej nehrdzavejúcej ocele. Bez bisfenolu A, ťažkých kovov a ftalátov. Stačí opláchnuť vodou a môžete ich používať donekonečna.

 

7. Prateľné odličovacie tampóny 

Čistenie pleti a odličovanie so sebou prináša veľké množstvo zbytočného odpadu. Avšak aj v tomto smere existuje zero waste alternatíva.

 

 

 

  • Čo môžete urobiť: Kúpte si tampóny na viacnásobné použite, ktoré sú vyrobené z bavlny a froté. Po odlíčení stačí tampón preprať pomocou mydla a teplej vody. ⁣Pokiaľ by sa vám ich nahromadilo viac stačí ich jednoducho oprať v práčke spolu s ostatným prádlom a po uschnutí budú pripravené na ďalšie použitie. ⁣Šikovnejší z vás si môžu tampóny na viacnásobné použitie svojpomocne uhačkovať. ⁣

 

7.1 Bonusový tip

Potrebujete zvýrazniť dôležitý text? Miesto zvýrazňovačov, ktoré sú tvorené z veľkej časti z plastov použite farebné ceruzky. Tie splnia rovnaký efekt a môžete ich používať opakovane a podstatne dlhšie.

 

ceruzky