Jednoduchý návod, ako si vyrobiť voskový obrúsok v pohodlí domova

navod-voskovy-obrusok

Voskové obrúsky sa tešia čoraz väčšej obľube. V dnešnom článku vám prinášame návod, ako si môžete vyrobiť voskový obrúsok sami v pohodlí domova.

 

Hoci existuje veľké množstvo návodov, ako si vyrobiť voskový obrúsok, prinášame vám tú najjednoduchšiu variantu, ktorá vám zaberie len pár minút.

 

Čo je to voskový obrúsok

 

Voskový obrúsok sa používajú ako alternatíva potravinovej fólie, plastových vreciek a alobalu. Takýto obrúsok je šetrnejší voči životnému prostrediu. Potraviny v ňom nevyschnú a ostanú dlhšiu dobu čerstvé. Rovnako si zachovajú svoju chuť a vôňu. 

 

  • Voskový obrúsok je antibakteriálny a umývateľný
  • Znovupoužiteľný
  • Nezaťažuje životné prostredie

 

Na čo všetko môžeme takýto obrúsok použiť?

 

Zabalíte do neho avokádo, citrón, pomaranč, desiatu, chlebík, alebo ho môžete použiť ako vrchnák na nádoby s jedlom a potravinami. 

 

voskove-obrusky-na-potraviny

 

 

Čo budete na výrobu voskového obrúska potrebovať?

 

Čas prípravy: 20 minút

 

  • Akúkoľvek bavlnenú látku (pozn. 100% bavlna)
  • Zmes včelieho vosku, živice a jojobového oleja
  • Nožnice
  • Strúhadlo
  • Žehličku
  • Papier na pečenie (odolný voči mastnote)
  • Voliteľné: žehliaca doska, staršia látka, endlovacie cik-cak nožnice

 

    Vyberte si z našej ponuky voskových vreciek a obrúskov na potraviny

     

     

    Výber látky

     

    Na výrobu voskových obrúskov sa najlepšie hodí 100% bavlnená látka. Môžete si vybrať akýkoľvek vzor, ktorý sa vám páči. Včelý vosk môže mierne žltnúť a preto použite látky, ktoré majú tmavšie sfarbenie. Svetlejším vzorom nič nepokazíte, každopádne výsledný efekt môže byť v porovnaní s prvou variantou o niečo horší.

     

    navod-ako-vyrobit-voskovy-obrusok

     

    Rozmery látky

     

    Na výrobu voskových obrúskov budeme potrebovať dostatočné množstvo látky. Najpoužívanejšie rozmery voskových obrúskov sú 20x20, 25x25, 35x35 a 50x50 centimetrov. Menšie voskové obrúsky využijete na zabalenie ovocia a zeleniny, stredné na desiatu, obložený chlebík, alebo ako vrchnák na nádoby s jedlom a potravinami. Tie najväčšie vám skvelo poslúžia pri balení chleba a pečiva, ktorý si zachová svoju chuť, vôňu a mäkkosť aj na piaty deň.

     

     

    Návod na výrobu voskového obrúska

     

    1.) Strihanie látky

    Pomocou endlovacích (cik-cak) nožníc si nastrihte látku na rozmery, ktoré preferujete. Môže to vyzerať nasledovne: 20x20, 35x35 a 50x50 centimetrov.

     

    2.) Strúhanie vosku

    Vosk si nastrúhate, alebo nakrájate na čo najmenšie hoblinky, vďaka čomu sa vám bude ľahšie a rýchlejšie topiť. Na výrobu dvoch obrúskov s veľkosťou 20x20 centimetrov spotrebujete približne jedno balenie včelieho vosku.

     

    3.) Prvá vrstva papiera na pečenie

    Na pracovnú plochu položíte papier na pečenie a na to kúsok látky, ktorú rovnomerne po celej ploche posypete voskom.

     

    4.) Druhá vrstva papiera na pečenie + žehlenie

    Potom položíme druhú vrstvu papiera na pečenie. Žehličku si nastavíte na miernu teplotu (bez pary) a postupne kúsok po kúsku prechádzate po papieri tak, aby sa voskom pokryla rovnomerne celá plocha látky. Ak vám niekde ostávajú suché miesta, tak papier nadvihnete a pridáte ďalšiu vrstvu včelieho vosku a prežehlíme.

     

    5.) Sušenie voskového obrúska

    Nakoniec obrúsok oddelíte od papiera na pečenie a bavlnenú látku opatrne povesíte a necháte vysušiť. V priebehu pár sekúnd včelý vosk zaschne a máte vytvorený svoj vlastný voskový obrúsok.

     

     

    voskove-obaly

     

    Záver

     

    Náš voňavý voskový obrúsok je hotový. Je dobré vyrobiť ich viac, pretože keď ich raz vyskúšate nebudete chcieť žiadne iné. Zdá sa vám postup zložitý? Pozrite sa na našu ponuku voskových obrúskov

     

    Páči sa vám náš návod? Zdieľajte ho s priateľmi.