7 skvelých tipov na ekologickejšie a pokojnejšie Vianoce

 vianoce-clanok

Zima sa ešte ani poriadne nezačala a my sme už boli obklopení vianočnou komerciou. Obchodníci sa nás snažia presvedčiť, že nutne musíme podľahnúť vianočnému zhonu a nakúpiť čo najväčšiu hromadu darčekov.

 

A tak nám už nezostáva čas sústrediť sa na tie skutočné hodnoty Vianoc, ako je láska, rodina, vzájomná blízkosť a zamyslenie sa nad zmyslom Vianoc. Trpíme tým potom nielen my, ale aj naša príroda. Tu nájdete niekoľko tipov na ekologickejšie a pokojnejšie Vianoce.

 

1. Zastaviť, stáť!

 

Na chvíľu sa zastaviť, urobiť si čas na seba a rodinu je v tom všetkom vianočnom zhone občas ťažké. Ak toho máte naozaj veľa, skúste sa takto zastaviť aspoň počas adventných nedieľ. Sadnite si s rodinou, zapáľte sviečku a strávte spolu pekný večer. Porozprávajte sa o tom, ako chcete stráviť Vianoce, zahrajte si stolné hry, vyrazte na vianočné trhy a dajte si spolu pohár vareného vína. Program takýchto večerov je len na vás, dôležité je nič neriešiť, byť v pokoji a užívať si čas s rodinou alebo priateľmi.

 

vianocny-stromcek

 

2. Živý alebo umelý?

 

Ak používate umelý vianočný stromček a myslíte si, že tým je váš prístup ekologickejší, potom ho musíte používať aspoň 20 rokov. Len tak sa to naozaj oplatí a bude to mať zmysel. Ak ale na živý stromček nedáte dopustiť a milujete vôňu ihličia, potom si kúpte stromček, ktorý je označený certifikátom FSC. Ide o českú značku zameranú na šetrné lesné hospodárenie. Ak nemáte vlastný les, do cudzieho kradnúť nechoďte.

 

3. Musí byť nádherný

 

Vianočnému stromčeku by to na Štedrý deň malo pristať. Asi nikto z nás si doma nepostaví neozdobený stromček. Ako mať vianočné ozdoby o trochu viac eko? Použite prírodné materiály!

Usušte si napríklad plátky pomarančov, zaveste si na stromček šišky nazbierané v lese, použiť môžete aj rôzne bobule (pozor na tie jedovaté, zvlášť ak doma máte deti) či slamu. Fantázii sa medze nekladú a ak ste šikovní, z takej slamy si dokážete vyrobiť aj rôzne postavičky či iné tvary. Ak ale na takú výzdobu ani nie ste, potom môžete použiť napríklad vianočné gule po babičke. Alebo tie svoje, čo už doma máte nevyhadzujte, ale používajte ich každý rok znova a znova.

 

vianocne-darceky

 

4. Už tu bol Ježiško?

 

Obrovské množstvo odpadu vzniká práve z vianočných darčekov. Tie starostlivo zabalíte do krásneho papiera, naskladáte pod stromček a nakoniec sa papier iba roztrhá a zahodí. Ako teda zabaliť darčeky šetrnejšie k prírode? Recyklujte! Zabaľte ich do rôznych starých novín a časopisov, ktoré už máte doma prečítané. 

 

5. Hlavne veľa darčekov

 

Skúste pri tohtoročných Vianociach trochu zmeniť uhol pohľadu. Namiesto toho, aby ste boli v strese a snažili sa na poslednú chvíľu zháňať čo najviac darčekov, skúste ich tento rok vyberať len s láskou. Vaši najbližší určite viac ocenia jeden darček z lásky než hromadu hlúpostí. Ak ste šikovní, iste zvládnete niečo vyrobiť.

 

eko-vianoce

 

6. To je ale zima!


V zime je potrebné doma poriadne zakúriť. To ale nie je príliš ekologické. Skúste tento rok znížiť teplotu aspoň o 1 °C alebo pokojne aj viac. Ak vám bude zima, oblečte si teplé ponožky a sveter a uvarte si poriadny hrnček teplého čaju alebo vareného vína. Takto sa navyše naladíte na vianočnú náladu omnoho ľahšie než v prekúrenom byte.

 

7. Dvadsať druhov koláčov

 

Niektorí sú možno zvyknutí každý rok sa predbiehať v tom, kto upečie viac druhov koláčov. Pred Štedrým dňom to nikto jesť nesmie, po Štedrom dni je toho veľa a nikto to už jesť nechce alebo nevládze. Čo sa tak trochu uskromniť a upiecť len pár obľúbených druhov? Navyše toho naozaj netreba piecť toľko, po pár kúskoch stačí. Veď jedla aj sladkého je na Vianoce habadej a strádať určite nikto nebude. Rúra tak nebude musieť piecť vkuse cez celé sviatky a vy budete mať z toho dobrý pocit.