Lufa Valcovitá: prírodná špongia do vašej ekologickej domácnosti

lufa-pestovanie-plody

Hľadáte špongiu na riad vytvorenú prírodou? Predstavujeme vám Lufu valcovitú. Pod tajomným názvom lufa valcovitá (Luffa aegyptiaca) sa skrýva jednoročná popínavá rastlina pripomínajúca dobre známu cuketu, ktorá sa pestuje predovšetkým pre svoje zaujímavé valcovité plody so všestranným využitím. 

 

Možno sa pýtate, odkiaľ pochádza. Prirodzene sa vyskytuje v tropických a subtropických oblastiach, kde ju domáce obyvateľstvo už dlhé roky využíva v kuchyni ako úžitkovú rastlinu, z ktorej po dozretí a olúpaní vzniká čistiaca špongia na umývanie kuchynského riadu.

 

 
(Pre zobrazenie produktu kliknite na obrázok)

 

Špongie vyrobené z lufy sú skvelým bojovníkom voči špine, ale sú zároveň neabrazívne a skvelé na vyčistenie tváre, tela, riadov, podlahy alebo auta. Niektorí výrobcovia mydiel dokonca vkladajú kúsky suchej špongie do mydla, čím vytvoria nielen pekné, ale aj funkčné lufové mydlá, tzv. všetko-v-jednom.

 

 

(Pozrite si video o lufe, ktoré spracovala spoločnosť Naturpack)

 

V ostatných krajinách sveta sa púčiky kvetov, kvety a veľmi mladé plody (ktoré chutia podobne ako tekvica) používajú ako prísada do šalátov a ostatných pokrmov. Takisto je to jeden zo spôsobov aj pre vás – ak máte plody, ktoré nestihnú dorásť, pokým udrú prvé mrazy, skonzumujte ich. 

 

Pestovanie lufy vo vašej záhradke?  Žiaden problém!

 

Keďže lufa je tropická rastlina, neznáša teploty klesajúce pod 10 °C. Pri pestovaní lufy je ideálne, ak ju umiestnite na slnečné stanovisko, najlepšie k plotu, ktorý táto rastlina môže využiť ako podporu. Bude sa po ňom pomaličky plaziť smerom nahor. Ak ju neplánujete umiestniť k plotu, myslite na to, že jej musíte zabezpečiť nejakú inú oporu, po ktorej sa budú môcť stonky plaziť a rozvetvovať.

 
 
 

Proces výroby dokonalej špongie

Na procese výroby špongie je dôležité, aby plody, ktoré budete zbierať, dobre dozreli. Plody by sa mali na rastline ponechať, až kým nedozrejú do štádia špongie. Úplne dozreté a pripravené na zber sú až vtedy, ak sa ich zelená šupka zmení na tmavožltú alebo hnedú a začne sa oddeľovať od vnútornej dužiny, pričom samotné plody pôsobia na dotyk veľmi ľahko.

 

 proces-susenia-plodov-lufy-valcovitej
 
 
 
Lúpanie a spracovanie lufy na špongiu
 
 

Prvým krokom na získanie špongie je olúpanie vonkajšej (tvrdej) šupy plodu. Ak je už popraskaná, ľahko ju odstránite po malých kúskoch. Ak je ešte vcelku, skúste plody jemne stláčať, aby popraskali a potom pukliny zväčšite stláčaním plodov a ťahaním šupky prstami. Ak je šupka veľmi suchá, ponorte plody na pár minút do vody, čím si zaistíte ľahšie lúpanie plodu. Ak ste už odstránili kožu, následne sa zbavte semien. 

 
 

Tip redakcie:  ak sú plody ešte plné a napučané, rozprestrite ich na papierovú utierku, sušte ich pri izbovej teplote počas niekoľkých dní a vysaďte na nasledujúcu sezónu.

 
 

Potom zbavte špongiu povlaku silným prúdom vody alebo ponorte do vedra s jemným mydlom. Ak zbadáte tmavé škvrny, môžete špongiu ošetriť bielidlom bez chlóru, aby ste získali rovnomernú farbu. Následne vysušte vyčistenú špongiu na slnku, pravidelne ju obracajte až do momentu kompletného vysušenia. Uchovajte ju vo vrecku, aby ste zabránili prenikaniu prachu a takto ju môžete skladovať aj dlhé roky.