Zero-waste: 3 najčastejšie chyby, ktoré dokážete jednoducho a hravo odstrániť

 

V dnešnom článku sa zameriame na tri základne chyby, ktoré môžeme pozorovať u stoviek ľudí vo svojom okolí, a pritom je také jednoduché ich hravo odstrániť.

 

Zaujíma Vás, čo je to zero waste a ako začať so životným štýlom zero waste? Viac k tejto téme sme spísali v rozsiahlom článku Viete, čo je zero waste?

 

1. Nakupovanie ovocia a zeleniny v igelitovom vrecku

 

Situácia, ktorú zažívate dennodenne na vlastné oči. Vojdete do jedného z obľúbených supermarketov a v oddelení ovocia a zeleniny vidíte doslova honbu za tým, kto dokáže minúť viac igelitových vrecúšok.

 

Ľudia vkladajú do vrecúšok čokoľvek, či už ide o banány, mandarínky alebo o rôzne druhy zeleniny, ktoré doma aj tak vyložia a následne ich zbavujú nejedlej ochrannej šupky. Dokonca sa môžete stretnúť aj s radom produktov, ktoré sú už vopred zabalené v igelitovej fólii, akou je napríklad uhorka, brokolica, hrozno a pod.

 

Riešenie? Používajte ekologické vrecúška na opakované použitie, ktoré sú priesvitné a plnia rovnakú úlohu ako mikroténové vrecúška.

 

 

2.) Pitie kávy z jednorázových pohárikov

 

Asi by sme len veľmi ťažko hľadali ľudí, ktorí neobľubujú kávu. Nápoj, ktorému vďačíme za energiu a lepšiu náladu, pijú milióny ľudí po celom svete.

 

Často sa pristihneme v situácii, kde nás prepadne veľká chuť na tento nápoj. Preto si zvolíme jeden z automatov, ktoré každý z nás dobre pozná. Poháriky na kávu sú síce vyrobené z papiera, každopádne ich vnútro tvorí termoplast polyetylén, čo zabraňuje ich priamej recyklácii. V takomto prípade vzniká na svete neuveriteľné množstvo odpadu.

 

 

 

Riešenie?  Snažte sa vyhnúť automatom a svoju obľúbenú kávu si vychutnajte v blízkej kaviarni. Jedno z riešení je aj zaobstarať si vlastný rCUP téglik na kávu. Spoločnosť rCUP vyrába tégliky z recyklovaného materiálu, teda sú sčasti vyrábané práve zo spomínaných jednorazových pohárikov. Ďalšou z možností je siahnuť po niektorom z bambusových pohárov na kávu, ktoré sú znovupoužiteľné, ekologické a nevpúšťajú do nápojov žiadne chemikálie.

 

 

3.) Nakupovanie vody v plastových fľašiach

 

V dnešnej dobe je už akýmsi zvykom vodu, ktorú máme dennodenne prístupnú z vodovodného kohútika, nakupovať v plastových fľašiach zo supermarketov. Môžete si to všimnúť v každom reťazci, ako ľudia vkladajú veľké balenia vôd do svojich nákupných košíkov.

 

Vedeli ste, že plastové fľaše sú vhodné len na jedno použitie? Potom sa z nich do vody vplyvom teploty a častého používania vyplavujú toxíny a škodlivý bisfenol A, ktorý vám dokáže rozhádzať hormonálny systém. Takúto fľašu treba po jednom použití vyhodiť – a presne tak to robia milióny ľudí na celom svete.

 

 

Riešenie?  Aby ste neprodukovali ďalší plastový odpad a zároveň chránili svoje zdravie, investujte do kúpy kvalitnej fľaše na vodu na viacnásobné použitie. Takáto fľaša je vyrobená zo zdravotne neškodlivých materiálov, je veľmi praktická, môžete ju kamkoľvek nosiť so sebou a ešte aj vyzerá štýlovo.